I ERÄHIIHDON JA UMPIHANKIHIIHDON MAAILMANMESTARUUSKISAT 1998 |
Maailmanmestaruus ratkotaan sekΣ yksil÷- ettΣ joukkuekilpailussa. Ryhmän vähimmäiskoko on 3 henkeΣ ja enimmäiskoko 8 henkeä. Reitin vierellΣ on tehtävärasteja, joille kilpailijoiden on suunnistettava.
Kilpailu alkaa 20 kilometriΣ Isolta Sy÷tteeltä länteen ja kulkee halki soisimman Suomen: maa-alasta 60 % on suota. Maali on Liekokylässä, Suomen eteläisimmässä, suuressa erämaassa, Litokairassa.
Kilpailuvarusteet ovat vapaasti valittavissa. Varusteita ei saa vaihtaa, hylätä eikΣ lisätä kesken kilpailua.
Välttämätt÷miä varusteita ovat
|
|
Kilpailun ohjelmaperjantai 6.2.tiedotustilaisuus Iso-Sy÷tteellä illallinen y÷pyminen Iso-Sy÷tteellä lauantai 7.2. aamupala bussikuljetus lΣht÷paikalle lΣht÷ klo 10 y÷pyminen maastossa sunnuntai 8.2. läht÷ klo 8.00 maali ja palkintojen jako Liekokylässä Osallistumismaksu 250 mk 30.12.1997 saakka Sisältää osallistumisoikeuden ja polttopuuta y÷pymispaikalla 1 pino m3 sekΣ vakuutuksen Osallistumismaksu 550,- Sisältää edellisen lisäksi illallisen, majoituksen kurssikeskus Sy÷tteellä 4-6 hengen huoneissa ja aamupalan Iso-Sy÷tteellä sekä bussikuljetuksen kilpailupaikalle ja takaisin Osallistumismaksu 820,- Sisältää edellisen lisäksi kuljetuksen Oulusta tai Kuusamosta Isolle-Sy÷tteelle ja takaisin Jälki-ilmoittautuminen on mahdollista 23.1.1998 saakka. Osallistumismaksuja korotetaan tΣll÷in 100 mk:lla. |
Metsäsuksilla hiihto on ikään kuin kävelyä, suksia liu`utetaan eteenpäin niin pitkälle kuin hiihtäjän jalka yltää; lumen vastus on niin kova, ettei potku saati luistelu onnistu. Usein hiihto on jatkuvaa punnertamista kuopasta hangen päälle ennen uutta vajoamista lumeen: metsäsuksella hyvΣ pito on tämän vuoksi tärkeää. 1,5:n kilometrin tuntivauhti on pehmeässä ja syvässä lumessa jo hyvΣ suoritus.
Umpihankihiihdon kausi alkaa heti kun kun lunta on liikaa kävelijälle. Joulukuusta maaliskuulle lumi on useimmiten niin pehmeää, ettΣ metsäsukset ovat sopivimmat hiihtovälineet. Paikoin hanki kantaa metsäsuksea. Avosoilla ja muille aukeilla tuuli tiivistΣΣ hangen pinnan kantavaksi. Suojailmat voivat jäätää hankeen kuoria, jotka peittyvΣt uusiin lumikerroksiin, mutta jotka estävät hiihtäjän vajoamisen suksineen syvΣlle hankeen niin että hän voi kahlaten hiihtää tasaiseen tahtiin pehmeässΣ, ohuessa lumikerroksessa.