No, eih[n siin[ mit[[n ihmeellist[ ole. Scifi ja tietokoneet liittyv[t lop-pujen lopuksi toisiinsa melko l[heises- ti (olihan kotitietokoneet viel[ pari kymment[ vuotta sitten pelkk[[ scifi[). On siis aivan perusteltua hieman tutkia scifi[ ja tietokoneita yhdist[vi[ teki- j\it[ ja samalla pikkasen vilkuilla Suo-men scifiel[m[[n.
Yksi tietokoneita ja scifi[ yhdist[-v[ tekij[ on se, ett[ itse tietokoneet ovat viel[kin miltei scifi[ ja k[yte- t[[nh[n v[hint[[n puolissa scifi jutuis-ta jollain lailla hyv[ksi yli-mahtavia- hyper-super-j[tti-potti-tietokoneita (sepuoli jossa ei k[ytet[ on fantasia kir- jallisuus (jonka lasken yhdeksi scifin alaosastoksi)). Tietokoneiden scifisti- syytt[ varmaan selvent[[ seuraava aja- telma: jos viisi vuotta sitten (aikaan jollain CBM64 ilmestyi) olisit jostain lukenut tietokoneesta, joka nimi on Ami-ga 500 ja jossa on 512 kiloa muistia, sis[[nrakennettu 3,5'' levari, apupiire-j[ hoitamassa [[nt[ ja grafiikkaa, jne.,ja jota myyd[[n suunnilleen samaan hin- taan kuin kuusnelosta silloin, niin oli-sitko pit[nyt laitetta muuna kuin jonkinscifi kirjailijan kehitt[m[n[ yli-mahta-vana-hyper-super-j[tti-potti-tietokonee-na?
Toinen yhdist[v[ tekij[ on ohjelma- tarjonta. Useat pelit ovat saaneet ide- ansa, tai v[hint[[nkin nimens[, scifi kirjalta tai elokuvalta. Tietysti, jos haluaa voi laskea kaikki avaruusr[iskin-n[t scifiksi, sill[ kyll[ ne aika paljonmuistuttavat heikoimpia avaruusoopperoi-ta. Adventure pelit voidaan luokitella scifiksi jos niiden aihe on sopiva ja varsinkin jos ne ovat saaneet juonensa scifikirjalta (esim. Hitchhiker's guide to the galaxy, Hobbit). Strategia pelij[en menisi scifiksi luokittelemaan, koskasilloin t[ytyisi (loogisesti) luokitellamy\s roolipelit (ietokoneella toteutetutja aidot) scifiksi. (Voi ne ehk[ sitten-kin olla scifi[, hmmmm... asiaa t[ytyy pohtia.) Kaikkein scifistisin peli on kuitenkin Elite. Elite on kuin korkeata-soinen avaruusooppera (onko niit[?), jo-hon on p[[ssyt itse sankarin rooliin. Ainoa mit[ Elitest[ puuttuu on v[h[pu- keinen, iso povinen naishenkil\, joka pit[[ pelastaa pahan avaruushirvi\n kou-rista. Ei h[nt[ ehk[ v[ltt[m[tt[ kaiva- takkaan (siis Elitess[, kyll[ h[nelle muuten k[ytt\[ l\ytyisi) sill[ Elite on puhtainta scifi[, mit[ tietokonepeleiss[on n[hty.
Kolmanneksi yhdist[v[ksi tekij[ksi voin mainita itse tietokoneiden k[ytt[- j[t. Tietokoneilijoista l\ytyy uskomatonm[[r[ scifistej[. Jos viisi tietokonei- lijaa k[r[[ntyy samaan paikkaan, voi ol-la varma, ett[ ryhm[ saa aikaan keskus- telun scifist[ (toisaalta, jos viisi scifisti[ kokoontuu saa se ryhm[ my\s aikaan keskustelun tietokoneista), eik[ keskustelu yleens[ ole mitenk[[n asian- tuntematonta. (Edellinen lause perustuu puhtaasti omiin henkil\kohtaisiin koke- muksiini.) Scifin kiinnostuksesta tieto-konepiireiss[ osoittaa sekin, ett[ ennenFlopissa oli scifi-palsta.
Nelj[s yhdist[v[ tekij[ on tietoko- neiden laaja k[ytt\ scifiharrastajien keskuudessa, etenkin scifi[ kirjoittavi-en harrastajien keskuudessa. T[st[ p[[s-t[[nkin mukavasti vilkuilemaan Suomen scifi el[m[n sy\vereihin.
Suomessa ilmestyy puolisen tusinaa "isoa" scifi lehte[, useimman puhtaasti harrastus pohjalta (ei kuitenkaan har- rastelijamaisesti). Yleisesti ottaen lehdist[ voi todeta, ett[ ne on hyvin toimitettuja, ja korkeatasoisia (v[rej[ v[hint[[n kannessa, hyv[ painoasu, tyy- lik[s kuvitus, hyvin kirjoitetut jutut).
"Isot" scifi lehdet ovat: Aikakone, Ikaros, Kosmoskyn[, Portti, Spin ja T[h-tivaeltaja. Aikakonetta julkaisee t[hti-tieteellinen yhdistys Ursa ja se ilmes- tyy nelj[sti vuodessa. Aikakonetta pide-t[[n tieteellisesti painottuneimmaksi scifi lehdeksi. Ikarosta julkaisee JyrkiIj[s ja sit[kin tipahtelee nelj[ numeroavuodessa. Ikaros on novellilukemisto, y-leens[ lehdess[ on miltei pelk[st[[n no-velleja. Kosmoskyn[ on Suomen Tieteis- kirjoittajat yhdistyksen julkaisu ja il-mestyy ep[m[[r[isen monta kertaa vuodes-sa. Kosmoskyn[ on, muista lehdist[ poi- keten, nippu monisteita. Kosmoskyn[ ei v[ltt[mm[tt[ ole suunnattu "suurelle y- leis\lle" vaan scifi kirjoittajille ja innokkaille sf faneille (lehden kirje- palstalla on mielenkiintoisia "keskuste-luja" scifist[ ja fandomista). Portti onTampereen SF Seuran lehti ja ilmestyy 4 kertaa vuodessa. Portin sivum[[r[st[ lohkaisee ison osan kirja arvostelut. Spini[ heittelee Turun SF Seura (Suomen vanhin SF seura) nelj[sti vuodessa. Spinon (ehk[) suuntautunut muita lehti[ e- nemm[n fantasia (ja roolipeli) puolelle.T[htivaeltaja on Helsingin SF Seuran julkaisu, joka l[htee vaeltamaan nelj[s-ti vuodessa. T[htivaeltaja on laaja kat-seisin scifi lehti, jopa useat henkil\t,jotka eiv[t ole scifist[ kiinnostuneita lukevat sit[.
Lehden saa kotiinsa liittym[ll[ j[- seneksi seuraan, joka sit[ julkaisee (jos seuran lehti) ja t[ll\in p[[see nauttimaan my\s muista j[seneduista (saatiet[[ yleis\tilaisuuksista ajoissa, saa(mahdolliset) j[sentiedotteet, jne.). Lehti[ voi my\s etsi[ kirjakaupoista (ainakin Helsingin Akateemisesta kirja- kaupasta l\ytyy useimmat lehdet) tai kirjastoista.
Scifi piiri eli fandom on Suomessa kohtalaisen aktiivinen, siit[ voi heit- t[[ todisteeksi vaikka seuraavan jutun. Joka toisen viikkon torstaina ker[[ntyy er[[seen Helsinkil[iseen ravintolaan pa-rikymment[ scifisti[ (jengi[ saattaa tulla jopa Tampereelta asti) keskustele-maan henkevi[ scifist[ ja muutenkin hauskaa pit[m[[n.
Alla on eri lehtien tilaustiedot, mik[li joku niit[ katsoo tarvitsevansa.
Aikakone
Ursa
Laivanvarustajankatu 3
001400 HELSINKI
PS-tili 7321-5
60 mk vuosi
Ikaros
c/o Jyrki Ij[s
Tehtaankatu 25 B 51
00150 HELSINKI
PS-tili 368 31-5
60 mk vuosi
Kosmoskyn[
Hups, olen kadottanut tietoni, sori.
Portti
Tampereen SF Seura c/o Raimo Nikkonen
Peltokatu 25-27 C 57
33100 TAMPERE
PS-tili TA 6889 72-0
60 mk vuosi
Spin
Turun SF Seura
PL 538
20101 TURKU
PS-tili TU 5295 71-3
35 mk vuosi
T[htivaeltaja
Helsingin SF Seura c/o Toni Jerrman
viljelij[ntie 4-6 D 103
00410 HELSINKI
PS-tili 3143 67-6
50 mk vuosi
Lopppukommentiksi sopii hyvin pieni lainaus Epulta: